وبگردی: گنجینه های رها شده خوانسار!
گزارش و عکس: علی معصومی
ماخذ: تالار گفتمان خوانساری ها
سرویس فرهنگی- راه دوری نیاز نیست برویم! فقط چند دقیقه پیاده روی لازم است تا به این گنجینه گران بها برسیم.
گنجینه ای که با بی مهری تمام در حال نابودی است. سنگ قبر هایی که اگر بی نظیر نباشند کم نظیر هستند . سنگ هایی که به دست اساتید هنرمندی همچون استاد ابراهیم کتابچی، حجاری شده اند. دقتی که در سنگ نگاره های تخت جمشید هست را اینجا هم می شود دید.
چگونه از یک تکه سنگ چنین شاهکار هایی را حجاری کرده اند آنهم با امکانات بسیار محدود چون یک چکش و تعداد قلم. اگر به خط روی سنگ ها نگاه کنیم می بینیم که چه هنرمندانه نوشته و کنده کاری شده اند. نوشتن این خط زیبا حتی روی کاغذ کار هرکسی نیست و هر استادی در کار خود روی کاغذ اگر خطایی کند می تواند از نو شروع کند ولی روی سنگ چطور ؟! بدون هیچ ایرادی تراشیده شدن آن هم با این خط و دقت زیبا !
در حاشیه سنگ ها آنگونه که رسم بوده شعری در وصف آن مرحوم نوشته و حجاری می شده که در آن شعر گفته می شد او که و چکاره بود یا پدرش چه کسی بوده و کی از دنیا رفته و … در مرکز سنگ هم آیات قرآن نوشته شده است.
تعدادی از سنگ ها دارای تصاویری هستند که حکایت از شغل و حرفه آن شخص دارند. در عکس اول فرد یک قاشق تراش بود و در عکس آخر فرد یک خیاط . متاسفانه تعداد زیادی از سنگ ها از بین رفته اند و تعدادی دیگر زیر خاک و تعدادی هم در خطر شکستن؛ سنگ هایی که قدمتی تا ۲۰۰ سال دارند. حال که میراث فرهنگی خودش را به خواب زده، داخل مقبره هایی که دیواره هایش پر از نقاشی بوده ، آتش روشن می کنند و نقاشی ها را با دود می پوشانند، دیواره های آن ها را برای پیدا کردن گنج تخریب می کنند و سفال های قدیمی را روی هم می ریزند که جلوی دست و پایشان نباشد . کاش وقتی به هوای سه شنبه بازار از این قبرستان تاریخی رد می شوید با کمی دقت به این هنر های ماندگار کاری می کردیم که از تخریبشان جلوگیری شود.
پیشنهاد می کنم یکبار هم که شده نگاهی از نزدیک به این گنجینه های گران بها بیندازید تا روح و روانتان تازه شود ولی حتما بعد از دیدن افسون خواهید خورد که چرا به همین شکل رها شده اند، این سنگ ها آنقدر وقتتان را می گیرند که به سه شنبه بازار هم نمی رسید!
افسوس …
برای دیدن عکسها به تالار گفتمان خوانساری ها مراجعه فرمایید.
در این رابطه بد نیست بخوانید:
گنجینه مفاخر خوانسار از: خسرو دهاقین
سینه پر گوهر چرخ از: گروه ادبی پرخچه
فاتحه پرخچه بر قبر وهاج از: گروه ادبی پرخچه